TILMELD DIG HER

D. 20.-22.september 2024 inviteres du til et forrygende arrangement på dejlige Lille Okseø i Flensborg Fjord.

I år handler det om menneskets forhold til naturen under overskriften

I pagt med naturen

  • TID: 20.-22- september 2024
  • STED: Lille Okseø, Flensborg Fjord
  • PRIS: KUN 1595,- for overnatninger, fuld forplejning inkl kaffe/te, oplæg, workshop, sociale arrangementer og sejlturen til/fra Lille Okseø

Oplysningsforbundet SFOF inviterer dig til et weekendophold på Lille Okseø i Flensborg Fjord med foredrag, indsigt og sanseoplevelser om den menneskelige forbundethed, og hvad der skal til for at vi kan leve i overensstemmelse med naturens behov for en bedre balance mellem menneske og natur. 

Weekenden byder på 4 spændende oplæg:

1. Den lokale Connection

Fredag efter aftensmaden får vi besøg af den tidligere formand for lokalhistorisk forening, Ib. Han fortæller om stedet og dets historie – og så er vi forbundet. Dette hjørne i det sydligste Danmark er fuld af dejlig natur, lokalhistorie og verdenshistorie. 

Vi lægger også op til weekendens tema med en lille introduktion v. Dorte Nørbo, formand for SFOF og kommunalbestyrelsesmedlem for SF i Rudersdal kommune.

2. Sansernes natur 

Lørdag efter morgenmad mødes vi uden for. Leonora Ahm Krag fører os gennem dagens workshop med afsæt i opdrag om “Connectedness to Nature” – et begreb, der handler om sanseerfaringer. Dagens omdrejningspunkt er at erfare, hvad forbundethed til naturen egentlig er.

Vi stifter bekendtskab med grounding, natur og sundhed, forbindelsen til FN's klimamål og sanseøvelser. Vi kommer  også kort ind på det teoretiske grundlag, på videnskabsteori, i form af en kort indførsel i den kropsfænomenologiske tilgang, hvor den traditionelle modstilling mellem subjekt og objekt overvindes. 

Leonora er er socialfaglig specialist og underviser også i naturterapi og sundhedsfremme.

3. Et landskab af dilemmaer

Lørdag eftermiddag fortæller Shosha Raymond Katznelson og Louise Augusta Jørgensen om de komplekse forhold, der præger den grønne omstilling af dansk konventionelt husdyrlandbrug. Du hører om landmændene Carl og Mille og køerne 3688 og 3573 på det jyske landbrug, Bakkegården.

Den grønne omstilling ses oftest ud fra en naturvidenskabelig og økonomisk linse, mens socialpsykologien og de humanistiske perspektiver fylder typisk mindre. Her vil vi imidlertid fortælle, hvad vi erfarede om landmænd og køer og om nogle nye aspekter ved den grønne omstilling.

Den feministiske tænker Donna Haraway, som har været en central inspirationskilde, skriver: Det gør en forskel, hvilke historier, der skaber verdener, hvilke verdener, der skaber historier.

Det lyder måske absurd, men du vil også stifte bekendtskab med både malkerobotter, spøgelser, monstre og monster-forvaltere. 

Shosha er cand.mag i Socialpsykologi og Læring fra Roskilde Universitet med Speciale inden for klimapsykologi. Desuden skønlitterær forfatter. Debuterede i 2018 på Forlaget Gladiator med romanen Stillezone. 

Louise Augusta Jørgensen, studerende på Socialpsykologi og Læring på Roskilde Universitet. Specialiseret sig inden for klimapsykologi med fokus på artsfølgeskab. Hun har baggrund som folkeskolelærer og leder af ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

4. Et nærværende jordbrug i menneskestørrelse

Søndag formiddag får vi besøg af Marie Junker Boesen fra Høsteriet, et lille gartneri, der ligger i Andelssamfundet Hjortshøj. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske, og holistisk afgræsning, grave-fri grøntsagsproduktion og fællesbaseret jordbrug er grundlaget for at opnå målet om at genskabe kontakten med den mad vi spiser, og den natur vi er en del af. 

Vi får indsigt i det bæredygtige, regenerative landbrug. Det udlever i praksis den ansvarlige, klimavenlige dyrkning af jorden i respekt for jorden, og det samler en gruppe af mennesker omkring arbejdet med at udbrede denne måde at dyrke vores jord på. Små jordbrug, der er lokalt forankrede, har en rolle at spille for en natur og madkultur i balance. Høsteriet er også en del af Andelsgaarde, som vi også vil høre om. 

Marie Junker Boesen er uddannet økologisk landmand og stifter og ejer af gartneriet Høsteriet. 

 

I løbet af weekenden kommer du til at opleve naturen på tæt hold. Du vil deltage i et spændende og tankevækkende program og spise sund, grøn mad, som du kan være med til at tilberede, hvis du har lyst. Du kommer til at bruge krop og sanser og lære nye mennesker at kende. Der er plads til leg, alvor og hygge. 

Fredag sejler vi fra fastlandet den korte tur til øen. Det foregår i en mindre båd med påhængsmotor, som bliver sejlet af en erfaren sejler. Søndag efter frokost sejler vi tilbage til fastlandet. 

Det praktiske

Ankomst i Sønderhav fredag d. 20. september mellem kl. 15 – 18, hvorfra vi sejler i små grupper til øen. 

Det tager ca. 4 timer med det offentlige fra København til Sønderhav og ca. 3 ½ time fra Aarhus. Tjek Rejseplanen. Der er busstoppested i Sønderhav tæt på bådebroen, som vi sejler fra. Det er en meget kort sejltur over til øen. 

Søndag d. 22. september sejler vi tilbage fra øen til Sønderhav kl. 13 – 15. 

Der er dyner og hovedpuder på stedet, men du skal selv medbringe dynebetræk, hovedpudebetræk og lagen. 

Det er en god ide at tjekke vejrudsigten. En sweater er nok en god ide og et par sko, der kan tåle vådt græs. Men tag så lidt bagage med som muligt, da båden, vi skal sejle til øen i, er lille. 

Vi hjælpes ad med det praktiske omkring aftensmad fredag, morgenmad, frokost og middagsmad lørdag samt morgenmad og frokost søndag. 

Lille Okseø er en del af Københavns lærerforenings kolonier. Værelserne er opdelt i 2, 4 og 6 mandsværelser, og vi booker ikke helt op til det antal, der faktisk er plads til på stedet. Du kan angive i din tilmelding hvem du evt ønsker at dele værelse med, og du kan ikke forvente at få et værelse helt for dig selv. 

Pris for weekendophold inkl. alle måltider og alle arrangementer kr. 1.595,- pr. person. 

Tilmelding sker via NemTilmeld

 

I 2023 afholdt vi weekendseminar på smukke Lille Okseø i Flensborg Fjord omkring bæredygtighed, væredygtighed og sund kost. Vi havde oplæg og workshops med Stig Ladefoged fra Den plantebaserede Sygeplejerske, Emil Brix fra Klimaorganisationen NOAH og Christian Dietriechsen fra Center for Væredygtighed.

Det var en fantastisk spændende weekend med mange nye input, debat og refleksioner. Vi gentager successen igen i år - og DU et inviteret!